Novosti

Objavljeni vodiči za sigurnu e-trgovinu

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da je to Ministarstvo u saradnji sa USAID-om objavilo vodiče za elektronsku trgovinu namenjenu gradjanima, na onlajn platformi „Pametno i bezbedno“.

„Pandemija koronavirusa potvrdila je potrebu za razvojem elektronske trgovine kao i celokupne digitalne ekonomije na globalnom planu. U okviru mera i aktivnosti koje sprovodimo za podsticanje sigurne elektronske kupovine i podizanje poverenja gradjana u ovaj vid trgovine, pripremljeni su vodiči koji pružaju sve neophodne informacije i savete koji otklanjaju sumnje i bezbednosne zamke onlajn trgovine“, istakla je Matić.

 

Ona je navela da vodiči koji su dostupni na adresi https://pametnoibezbedno.gov.rs/vodic-navigator, izmedju ostalog, upućuju gradjane na neophodne korake prilikom ovog vida kupovine, kao što su provera prodavaca, uslova kupovine, zaštita digitalnih uredjaja, čuvanje podataka…

e trgovina

„Isto tako, vodiči pružaju i praktična uputstva o načinima onlajn plaćanja, ali i konkretna objašnjenja o pravima potrošača, odnosno obavezama trgovaca, koji su regulisani novim Zakonom o trgovini i izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini. Izmedju ostalog, vodiči podsećaju i na mogućnost da se gradjani u roku od 14 dana predomisle i vrate robu uz povraćaj novca“, rekla je državna serketarka.

 

Ona je najavila da su u pripremi i vodiči za trgovce, napominjući da je USAID-ovo istraživanje sprovedeno prošlog meseca pokazalo da su neke firme, njih 30 odsto, spremnije dočekale krizu, osnaživši već postojeće onlajn kanale poslovanja.

Direktorka USAID-ovog Projekta saradnje za ekonomski razvoj, Dragana Stanojević, ovim povodom izjavila je da je objavljivanje vodiča za potrošače u vreme pandemije koronavirusa značajan korak u jačanju elektronske trgovine u Srbiji.

„Elektronska trgovina je važna za biznise jer im pruža priliku da opstanu u vreme krize, a bitna je i za potrošače kako bi se snabdeli na bezbedniji način štiteći svoje i zdravlje svojih najbližih. Uz zahvalnost svim partnerima iz javnog i privatnog sektora na završetku ove važne faze u razvoju elektronske trgovine, ostajemo posvećeni njenom daljem unapredjenju i podsticanju mikro, malih i srednjih preduzeća da u što većoj meri iskoriste potencijal koji e- trgovina pruža“, poručila je Stanojević.

4 Avgust 2020 2464 pregleda